Ротонда "Св. Георги" - София

Чудотворна икона на Богородица благославя София

Софийската Света Митрополия организира провеждане на литийно шествие в навечерието на празника, посветен на образа на Божията майка "Достойно Ест"

На 10 юни 2015 в София за пръв път  ще се проведе Литийно шествие с иконата на „Пресвета Богородица - Достойно Ест" (Буховска).

 

Празничното богослужение ще започне в 18:00 часа в столичния храм „Св.Петка Иконийска” (Самарджийска) с празнична вечерня . В 18:30 ч. от там ще започне  Литийно шествие с копие на Чудотворната икона на  „Св.Богородица Достойно Ест” (от Атон), дошла в град Бухово през 2000 г. Шествието ще мине по бул.”Княгиня Мария Луиза”, ул.”Пиротска”,  ул.”Княз Борис I”  и ще завърши в  Храм „Св.Св. Кирил и Методий” (на  ул. „Георг Вашингтон”  №47) с четене на  акатист на „Достойно Ест”.

Иконата на Богородица „Достойно Ест", която ще предвожда шествието е дар на църквата "Св.Николай Чудотворец" в  гр. Бухово и  на 10 юни ще бъде донесена  в храм „Св.Петка Иконийска” (Самарджийска) за поклонение (след 12:00 ч.).  Вече 16 години иконата чудотвори в град Бухово и достойно е жителите на София да не бъдат лишени от Нейното Благословение на Нейния празник.

Оригиналната икона на Св. Богородица "Достойно Ест" понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора. Буховската икона е нейн препис (копие) и е зографисана от монасите на манастира Св.Пантелеймон - Света Гора.

 

Отбелязването на празника и литийното шествие се организират с цел да се призове закрилата на Пресвета Богородица, която е бърза и неуморна човешка закрилница, и с нейния покров „да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин“.

Литийното шествие ще се осъществи с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Поканват се всички православни християни да вземат участие в шествието на 10 юни в столицата.

На празника - 11 юни от 8 ч. в църквата "Св. Николай Чудотворец" (гр.Бухово) ще бъде отслужена Света Литургия. Поканват се всички, които не са успели да се поклонят на Светата икона в София да сторят това в деня на празника.

 

Използваме случая да напомним, че всеки петък от 16:00 ч. в църквата "Св. Николай Чудотворец" (гр.Бухово) се отслужва акатист пред иконата "Достойно Ест".

 

Маршрут на шествието

Кратко сказание за чудотворната икона "Достойно ест"

За иконата "Достойно ест" от с. Бухово

МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЕТО: