Ротонда "Св. Георги" - София

Възобновяване на четиривековната традиция за Литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови

Традицията прекъсната преди 70 години се възстановява на 25 май 2015 г.

 

Софийска св. митрополия, лекари от Александровска болница, Църковното настоятелство на храм ротонда „Св. вмчк Георги“ и  Фондация „15 века България” ВИ КАНЯТ да се присъедините към Литийно шествие  в памет на  мъченичеството на  св. Георги Софийски Най-нови.

От 18:00 ч. на 25 май 2015 г.  в параклис св. „Георги Софийски Най-нови” в двора на Александровска болница ще започне вечерно богослужение. Литийното шествие се предвижда да започне към  18:30 ч. от параклиса  и да продължи по бул. „Пенчо Славейков” и бул. „Витоша”, през пл. „Св.Неделя”, ул. „Съборна” до Храм ротонда „Св. Георги”, където е гробът на светеца.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на това шествие   от мястото където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на Храм ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

Възобновяването на традицията се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български.

В продължение на повече от четиристотин години хората живели по тези земи са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

След Освобождението на България от 1978 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

 

Поканват се всички столични духовници, лекари и студенти по богословие и медицина, миряни от София и страната.

 

 

Да възобновим тази традиция ЗАЕДНО –

С Признателност към Предците ни и с Любов за Децата ни,

в Памет на един от небесните покровители на София –

св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

 

видео зарис на пресконференцията

 

Виж още:

Житие на св. Георги Софийски Най-нови

История на съграждането на параклис "Св. Георги Софийски Най-нови" в двора на Александровска болница.

Статия 1

Статия 2

Статия 3